Шукати

13-07-15 / Тепловий насос - ефективний спосіб економії енергоресурсів

Які почуття викликають у звичайного мешканця України рахунки за опалення згідно новим тарифам, можливо тільки уявити. Точно відомо, що у більшості безперечно виникне питання «чому я не замислився над економією енергії раніше?». Дійсно, чому? Гадаємо, що одна з причин – не інформованість. Ми не знаємо, який спосіб енергозбереження підходить Вам більше ніж інші. Ринок пропонує багато варіантів опалювального обладнання. Та як не помилитися та зробити правильний вибір, інвестуючи гроші у комфорт, та при цьому, позбавляючи себе зайвих витрат у майбутньому.

Можливо, має сенс взяти до уваги ефективний європейський тренд використання невичерпних природних ресурсів, що активно впроваджується останніми роками?

Енергія сонця, повітря та тепла землі є доступною для кожного з нас. Вона не залежить від політичних рішень, не потребує довготривалої та складної обробки або видобутку. Ця енергія безкоштовна, головне – правильно акумулювати її та «доставити» до місця призначення.

Найефективніший спосіб використання поновлювальної енергії в Україні на сьогоднішній день – встановлювання сонячних колекторів та теплових насосів. Пропонуємо більш докладно розглянути останні.

Отож, що представляє собою тепловий насос, і у чому переваги його використання?

Ми звикли до того, що у природі тепло нам дарує сонце. Та напевно, мало хто замислюється над тим, що тепло також можна отримувати із землі та ґрунтових вод. При цьому використання даних ресурсів є практично безкоштовним, - тепловий насос потребує лише невелику кількість електроенергії для підтримки його функціонування. Зауважимо, що тепловий насос задовольняє потреби в опаленні та гарячому водопостачанні на 75-80%. Придбання теплового насосу – це інвестиція, яка з часом компенсує всі витрати, пов’язані з його придбанням та установкою.

Напевно Вам цікаво, як відбувається перетворення енергії з природних джерел у тепле повітря у нашому будинку?! Принцип доволі простий – тепловий насос, за суттю, це «холодильник навпаки». Але на відміну від холодильника він забирає тепло із зовнішнього середовища за допомогою хладагенту (наприклад, це може бути фреон), який, завдяки низькій температурі закипання, швидко переходить у газообразний стан. Стиснення газу, що було отримано компрессором, призводить до підвищення температури у термодинамічному контурі. Потім настає передача тепла у внутрішню систему опалення («тепла підлога», радіатори). У ций момент хладагент, що охолодився, повертається до рідкого стану і готовий до наступного циклу.

В залежності від джерела отримання енергії на сьогоднійшній день існують такі види теплових насосів:

- геотермічний (джерело – земля, ґрунт). Земля чудово акумулює та зберігає енергію сонця. Навіть взимку температура ґрунтів складає +10°C. Цього цілком достатньо для того, щоб отримати енергію, використовуючи горизонтальний коллектор, який встановлено на глибині промерзання ґрунту (1,5 метра). Але для такого типу теплового насосу потрібна велика територія біля будинку – ідеально, коли її площа у півтори-два рази більша, ніж площа будинку. Якщо Ви маєте невелику ділянку, можливе встановлення вертикального зонду. У даному випадку геотермальний зонд встановлюється на глибині 60-100 метрів. Подібний спосіб має як переваги так і недоліки – більш складну процедуру встановлення (буріння), а також у деяких випадках необхідність отримання дозвільних документів.

- акватермічний (джерело – ґрунтові води). Як у випадку із теплом землі, ґрунтові води на визначеній глибині мають постійну температуру +8 - +12°C, що дозволяє отримати на виході опалювального контуру 60-62°С. При виборі даного методу важливо враховувати якість води, що використовується, рівень мінералізації, наявність вапна, тощо;

- аеротермічний (джерело – повітря). Це один з найпопулярніших видів теплових насосів, і це легко пояснити: він дуже просто встановлюється, відповідно витрати на монтаж даного виду насосу будуть набагато меньші. З ним Ви зможете заощаджувати та обігрівати будинок, навіть при температурі ззовні до -20°C. Звичайно, чим нижче температура повітря ззовні, тим нижче ефективність теплового насосу. При температурах нижче -10°C оптимальним є їх використовування для підтримки системи опалювання параллельно з традиційним котлом. Ще один плюс – деякі теплові насоси з типом джерела «повітря» можуть працювати на кондиціонування влітку. При цьому в нових теплових насосах flexoTHERM від Vaillant функція активного холоду буде реалізована в усіх моделях як і опція пассивного холоду.

Отож, інвестуючи кошти у високоефективне обладнання, та, встановлюючи тепловий насос, Ви отримуєте:

- значне заощадження коштів. В середньому за рік, щоб отримати 3 кВт*ч теплової енергії, необхідно витратити близько 1 кВт*ч електричної. Таким чином, Ви фактично сплачуєте лише третю частину вартості електроенергії , яка використовувалася до встановлення теплового насосу;

- енергетичну незалежність. У наш час це один з ключових факторів. Враховуючи загальну нестабільну ситуацію у країні, неможливо передбачити ціни та доступність таких ресурсів, як газ або електрика. Дрова та вугілля також не зовсім доступні, а їх використання вимагає постійного контролю. Впровадження інноваційних систем опалювання - це крок у майбутнє, економія, комфорт та дбайливе ставлення до нашої Землі;

- безпека. Тепловий насос не вибухне, його не страшно залишати без нагляду;

- часткову компенсацію вкладених коштів. Встановлення теплового насосу підпадає під кредитну программу «Ощадний дім», згідно якої держава компенсує до 30 % суми кредиту, який було взято на придбання високоефективного енергообладнання. Більш детально про программу можна дізнатися тут:

Дуже важливий момент – без правильної консультації тепловий насос може виявитися лише коштовним аксессуаром. Який тип джерела енергії ідеально підходить конкретно для Вашого випадку? Яку потужніть обрати? Потужніть впливає не тільки на витрати енергії (а це означає і витрати коштів), але й на зношуваність системи. Не варто економити на спеціалістах, які будуть встановлювати та обслуговувати Ваш тепловий насос. Адже Ви не довірите операцію на серці стоматологу, нехай й дуже досвідченому?