Шукати

Інвестиції в енергоефективність житлового сектору.

19-11-14

19 листопада на базі Міністерства Регіонального Розвитку та Будівництва пройшов круглий стіл, об’єднавший разом представників великих банків, державних організацій і компаній в Україні, прямим або непрямим чином пов'язаних з даним сектором. Зустріч пройшла під робочою назвою «Інвестиції в енергоефективність житлового сектору - європейський досвід взаємодії держави та бізнесу». Серед запрошених був також представник компанії «Вайллант Група Україна», фахівець з інноваційного теплового обладнання Кулик Сергій.

Представники МінРегіонБуду та ЖКГ на початку круглого столу констатували, що державний бюджет не має ресурсів для фінансування енергозберігаючих заходів. Відповідно, дискусія розвивалася навколо теми пошуку джерел фінансування даного напрямку. Було озвучено думку, що скороченням витрат енергоресурсів буде займатися власник того чи іншого будинку. Тому в сфері ЖКГ, де будівлі, що обслуговуються, фактично перебувають у власності міст, а не мешканців, не спостерігається розвитку у сфері скорочення витрат на енергопостачання. У той час як в приватному секторі є істотні просування в даному напрямку. На підтвердження цього були наведені приклади успішної співпраці ОСББ (Об'єднання співвласників багатоквартирних будинків) і комерційних банків.

За результатами зустрічі була сформульована вимога до законодавчих органів - розробити механізм передачі власності з комунальних господарств мешканцям будинків з подальшою процедурою залучення фінансування з метою реалізації політики енергозбереження.

Компанія «Вайллант Група Україна», яка також має у своєму «арсеналі» широкий ряд продуктів, спрямованих на скорочення енерговитрат при опаленні приміщень (серед них обладнання, що працює на альтернативних джерелах тепла), прямо зацікавлена ​​в розробці та впровадженні даного механізму. Ключові гравці ринку, в числі яких і «Вайллант Група Україна», чекають активного зворотнього зв'язку і підтримки в цьому питанні з боку держави!